Veel mannen kampen met erectiestoornissen. Recent onderzoek onder Nederlandse mannen van 18 jaar en ouder toonde aan dat er in Nederland 800.000 mannen met erectieproblemen zijn. Dat betekent dat bijna 17% van de mannen van 18 jaar en ouder een erectieprobleem heeft. Hoe hoger de leeftijd, des te groter de kans op erectieproblemen. Zo heeft ruim 40% van de mannen ouder dan 60 jaar last van erectiestoornissen.

De oorzaken van erectiestoornissen

Erectiestoornissen kunnen diverse oorzaken hebben. In ongeveer de helft van de gevallen is er een psychologische oorzaak. Factoren als faalangst, depressie en relatieproblemen kunnen daarbij een rol spelen. In andere gevallen is de oorzaak lichamelijk. In veel gevallen speelt ouderdom een belangrijke rol in het ontstaan van erectieproblemen. Zeker als je daarnaast nog een aandoening als diabetes of (slag-)aderverkalking hebt. Aderverkalking is een veel voorkomende oorzaak van erectieproblemen. De bloedvaten in de penis zijn vernauwd, waardoor er minder bloedtoevoer is. Hierdoor wordt de erectie minder hard, duurt deze korter en kan het langer duren voordat de erectie tot stand komt.

Erectiestoornissen kunnen ook veroorzaakt worden door roken en het gebruik van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Met name cannabis, cocaïne, amfetamine, XTC, bètablokkers en antidepressiva staan hierom bekend.

Behandeling van erectieproblemen

In de meeste gevallen kunnen erectiestoornissen eenvoudig verholpen worden. Het is verstandig om naar je huisarts te gaan als je hier last van hebt. Deze kan gerichte vragen stellen en eventueel een onderzoek uitvoeren om de oorzaak te achterhalen. In sommige gevallen worden medicijnen voorgeschreven. Als de oorzaak psychologisch is wordt counseling of sekstherapie vaak aangeraden.

Bezoek je liever niet je eigen huisarts, lees dan hier alle informatie over verschillende erectiestoornis medicijnen als:

En maak een weloverwogen keuze welke behandeling u voor uw erectiestoornis wilt gaan gebruiken. Mocht u niet zeker zijn van uw keuze? Geen probleem! U doorloopt eerst een consult met een (online) arts alvorens het medicijn definitief naar u wordt verzonden.